Olen siirtynyt tänne entisestä blogiosoitteesta: http://dippakuu.vuodatus.net/

Sheila on tyypillinen japanilainen brasilialainen, aivan japanilaisen näköinen, mutta täysin brasilialainen. Hän on kolmannen polven brasilialaisjapskityttö, johon Fran tutustui capoeirassa (minullehan suomalaisena tuppisuuna olisi aivan utopistista ajatella, että noinvain tutustuisin johonkuhun). Sheilan molemmat vanhemmat ovat japanilaisten siirtolaiseten lapsia ja hänellä, eikä hänen veljellään ei siis ole ristiverta. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että Sheilan veljeä kutsutaan ystävällismielisellä lempinimellä Neekeriksi.

Sheila meni 17-vuotiaana naimisiin tultuaan raskaaksi. Hänen vauvansa syntyi keskosena ja eli vain kuukauden. Tämän jälkeen Sheila lähti aviomiehensä kanssa japaniin töihin elektroniikkatehtaalle. Hän ei osannut sanaakaan japania, mutta siirtolaisten jälkeläisenä hän sai työviisumin itselleen ja myös aviopuolisolleen. Neljän vuoden työskentely japanissa riitti siihen, että he voivat ostaa talon Brasiliasta säästöillään.

Palattuaan Brasiliaan Sheila opiskeli kauppatieteitä. Nyt hän on minun ikäinen, eli 27 vuotias, eronnut ensimmäisestä aviomiehestään, valmistunut yliopistosta ja aloittanut Capoeiran. Mikäli hänen ensimmäinen lapsensa olisi jäänyt henkiin, olisi se nyt 10-vuotias.

São Paolon Liberdade kaupunginosa on perinteikäs japanilaisten asuttama alue jossa katujen nimet ovat japaniksi ja vastaan saattaa tulla tosin harvakseltaan vanhempia japanista muuttaneita siirtolaisia, jotka eivät edes puhu portugalia. São Paolo onkin suurin japanilaisten asuttama kaupunki Japanin ulkopuolella.

Kuten Sheila, niin myös noin 400 000 muuta Brasilian japanilaista on mennyt töihin japaniin ansaitakseen pääomaa elämänsä varrelle. Asunnon tienaaminen neljässä vuodessa ei varmaankaan ole mikään hassumpi vaihtoehto varsinkin kun täkäläisellä parinkymmenen prosentin korkotasolla ei kukaan kovin mielellään ota niskaansa 18 vuoden velkavankeutta.

Tässä myös laskeskelin eräänä päivänä, että oman 55 neliön kämppäni hinnalla olisin saanut täältä noin reilun 300 neliön lukaalin talosta, jossa on kuntosali ja uima-allas. Ei hassumpaa varsinkin, kun minua viisaammat osaavat kertoa, että talouden jatkuessa vakaana korot ennenpitkää laskevat, mikä vauhdittaa kiinteistökauppaa ja nykyisin epänormaalin alhaiset asuntojen hinnat saattavat helposti kaksinkertaistua (silloin minun 55 neliöllä saisi enää 150 neliötä).